Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК)  премина през сериозни

...
 Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК)  премина през сериозни
Коментари Харесай

Какво очаква ОПЕК през 2019 г.?

 Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК)  мина през съществени турбуленции в последните няколко години, изправяйки се пред най-ниските цени не петрола от десетилетие насам. Първоначално картелът реши да реализира съществени съкращения на производството, склони даже Русия да се включи в тази самодейност, до момента в който американският шистов нефт продължава да реализира нови индустриални върхове, по-късно усили производството, с цел да успокои пазара, който стартира да усеща въздействието на американските наказания против Иран, след което още веднъж гласоподава редуциране на продукцията.
Но това не е всичко от ОПЕК, счита Джулиън Гейджър от Oilprice.

С наближаването на новата година организацията, в която вземат участие 15 страни, се изправя пред различен набор от провокации.

Мануел Кеведо

Петролният цар на Венецуела, един от правилните почитатели на президента Николас Мадуро, Мануел Кеведо действително има нула опит, когато става въпрос за петролната промишленост.
 
Кеведо беше назначен като началник на националната петролна компания PDVSA през 2017 година, с което получи властта да основава, насочва и модифицира покупко-продажби, в които вземат участие сдружението и неговите дъщерни компании.

Резултатите от вътрешнополитическото и икономическото положение на страната демонстрират какъв брой „ сполучливо “ в действителност се оправя Кеведо на тази позиция.

NOPEC

Друга спънка пред ОПЕК, която евентуално ще изкристализира през 2019 година е препоръчаният законопроект в Съединени американски щати, който ще разреши стартирането на правосъдни искове против картела, свързани с манипулирането на цените на петрола, наименуван Закон за картелите за произвеждане и експорт на нефт (NOPEC).

Катар

Решението на Катар да напусне ОПЕК преди месец ще отвори дупка от правни въпроси, свързани с антитръстовите регулации, с което ще бъде отстранен суверенния имунитет на членовете на ОПЕК, който до момента ги защитаваше от правосъдни дейности при определянето на петролните цени.

Либия

Северноафриканската страна съумя да си обезпечи самобитно изключение по време на съвещанието на представителите на ОПЕК, обвързвано със съкращението на петролната продукция.

Но това изключение в действителност слага предизвикателство пред картела, който се пробва да доближи баланс сред предлагането и търсенето.

Докато петролното произвеждане на Либия продължава да бъде мощно волатилно, ОПЕК мъчно би съумяла да открие този баланс.

Русия и другите съдружници на ОПЕК

Съюзниците на картела имат голямо въздействие върху динамичността на петролните пазари.

Въпреки че Русия се съгласи на известна редукция на производството, от Москва прецизираха, че това деяние ще бъде последователно, ще стартира от началото на януари 2019 година и няма да доближи своя цялостен размер до март.

Като се добави и фактът, че Русия има съществено въздействие във Венецуела чрез заемите, които тя обезпечи на Кеведо, възможното ѝ разграничаване от ОПЕК би могло да отстрани успеваемостта на индустриалните съкращения на организацията.

Американският шистов нефт

Шистовата промишленост в Съединени американски щати е бодил в очите на ОПЕК, откогато американското произвеждане закупи рекордни размери.

Съединени американски щати компенсират всеки барел, който ОПЕК реши да редуцира, трансформирайки се в най-големият производител на нефт в света с 11,7 млн. барела на ден към края на актуалната година.

Огромните количества изкопаемо течно гориво, които американците изнасят, вършат доста по-сложно манипулирането на петролните пазари от страна на ОПЕК като се чака тази наклонност да продължи и през идната година.
По публикацията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР